Deze pagina is ook beschikbaar in volgende talen: English version version française

Gebruikswijzer

10 gouden regels voor ecodriving:

1. Anticipeer: kijk vooruit en trek niet onnodig op als er een obstakel in het verschiet ligt. Een constante snelheid is het ideaal, want herhaaldelijk versnellen jaagt het verbruik de hoogte in. Gebruik daarom je cruise control als het kan.

2. Schakel tijdig: een goede vuistregel is bij 2000 tr/min opschakelen voor diesels en bij 2500 tr/min voor benzines.

3. Rol uit: bij het uitrollen (in versnelling) verbruikt je motor helemaal niks. Je spaart bovendien je remmen.

4. Coasting: als een obstakel opduikt dat nog veraf is, loont het soms om in neutraal uit te rollen om niet teveel snelheid te verliezen. Je verbruik is dan niet nul, maar wel vaak lager dan wanneer je de maximumsnelheid aanhoudt en vlak voor het obstakel moet remmen.

5. Hou je aan de snelheidslimiet: als de snelheid verhoogt, stijgt de luchtweerstand kwadratisch. Te snel rijden zorgt dus voor een hoger verbruik terwijl de tijdswinst vaak verwaarloosbaar is, en veilig is het ook al niet.

6. Beperk het gebruik van randapparatuur: gebruik je energievreters zoals airco, zetelverwarming, enz. enkel indien het echt nodig is.

7. Bandenspanning: volg de geadviseerde bandenspanning van je constructeur. Met een te lage bandendruk verbruik je meer en slijten je banden sneller.

8. Motor af: bij spoorwegoverwegen of korte stops. Je auto in de winter al op voorhand laten 'warmdraaien' is al helemaal geen goed idee: je verbruikt niet alleen veel, je motor is ook koud en kan makkelijker schade oplopen.

9. Accessoires verwijderen: fietsenrekken, dakkoffers e.d. verslechteren de stroomlijn van de auto aanzienlijk en zorgen zo voor een hoger verbruik. Je verwijdert die dus best als ze niet gebruikt worden. Verwijder ook tijdig zware objecten uit de auto, want zij verhogen de te verplaatsen massa bij het optrekken.

10. Autokeuze: een goede ecodrive begint bij de keuze van de juiste auto. Woon je niet in een bos en is je werkplek bereikbaar via verharde wegen, dan heb je heus geen SUV nodig. Die zorgt voor een hogere luchtweerstand (en dus verbruik) en verminderde veiligheid voor de zwakke weggebruikers. Kies een auto die voldoende ruimte biedt, maar niet meer dan dat. De zoekmodule kan je hierbij helpen.

Enkele nuttige links:Indien u van mening bent dat uw link hier nog ontbreekt, kan u ons die bezorgen via het contactformulier. We bekijken dan of die past binnen het opzet van onze website.
laatste database update: 15/09/2022 - volgende database update gepland voor: 18/11/2022
administrator login