Deze pagina is ook beschikbaar in volgende talen: English version version française

Koopwijzer

Het STOP-principe

Een groot deel van de verplaatsingen gebeurt over korte afstand, die perfect te voet of met de fiets kunnen afgelegd worden. De beleidsmakers hanteren daarom steeds vaker het STOP-principe: eerst Stappers, dan Trappers, daarna Openbaar en tot slot Privaat vervoer. De gemeenschap vaart er wel bij om vooraleer bv. de snelweginfrastructuur te verbeteren, burgers aan te moedigen meer te stappen of fietsen door bv. nieuwe voet- en fietspaden aan te leggen. Meer verplaatsingen met deze 'zwakke' modi zorgen niet alleen voor een pak vermeden autokilometers, maar ook voor een gunstige impact op de gezondheid. Voor bepaalde (langere) verplaatsingen is het gebruik van openbaar vervoer of auto echter noodzakelijk. Wanneer het gebruik van de auto niet te vermijden is, vormt de Ecoscore een goede leidraad bij de autokeuze. Het bestaan van een auto kan maximaal worden benut door gebruik te maken van autodelen. Hierbij maken meerdere personen gebruik van hetzelfde voertuig, zonder dat ze eigenaar hoeven te zijn. Bij een goed benut systeem is de milieu-impact van autodelen lager dan wanneer men gebruikmaakt van een eigen wagen. Bovendien zijn de kosten voor de gebruiker die slechts sporadisch een auto nodig heeft vaak lager vergeleken met het bezitten van een eigen wagen. Verder verlaagt autodelen de parkeerdruk.

Brandstofkeuze

Het type verplaatsingen dat je meestal maakt bepaalt in grote mate de ideale technologiekeuze voor je auto. Geef onderaan deze pagina (via de links) aan hoe jouw verplaatsingspatroon eruit ziet en ontdek welke technologieën voor u het best geschikt zijn. Indien je daarna toch nog zou twijfelen, is de Ecoscore een goede leidraad.

Enkele nuttige links:Indien u van mening bent dat uw link hier nog ontbreekt, kan u ons die bezorgen via het contactformulier. We bekijken dan of die past binnen het opzet van onze website.Klik hieronder en ontdek jouw ideale technologiekeuze:
laatste database update: 01/04/2021 - volgende database update gepland voor: 31/05/2021
administrator login